luni, 2 februarie 2015

LEAPSA DUPA CEI 5 ANI DE IDEI URBANE

Am participat la aniversarea celor 5 ani de Idei Urbane ale prietenului Popescu, dupa cum am promis. Nu ştiu cum a făcut dar a reuşit să facă rost de toate mijloacele pentru un eveniment plăcut şi complex în acelaşi timp. Au venit mulţi cunoscuţi iar unii pe care ma aşteptam sa-i revăd au lipsit, c-aşa-i în tenis. Îi mai urez încă o dată activitate lungă şi susţinută, nu aşa cum am eu în ultima vreme! S-a vorbit despre multe lucruri, mai ales despre cele ce privesc oraşul nostru, ca aspect, ca administrare. Dar au fost şi prezentări ale activităţii unor prieteni ai blogurilor noastre, cum e cazul Asociaţiei Istoria Artei sau cum este cel al Oraşului lui Bucur ori al Asociaţiei pentru Educaţie şi Dezvoltare Urbană.


Prezentarea mea de la această întâlnire are legătură cu nevoia de a face unele reforme ce ar trebui să fie relativ ample, de structură a sistemului atât ca parte legislativă cât şi de organizare administrativă. Principiile acestor reforme de sistem trebuie insă ca să fie discutate public şi, mai ales, să fie cumva asumate politic şi acceptate de cetăţeni, atât cât se poate (dat fiind interesul general cam scazut pentru subiect).
De aceea, am spus că voi lansa o leapşă tuturor prietenilor mei bloggeri, provocându-i să scrie măcar un articol pornind de la una dintre tezele care le stârneşte mai mult interesul sau pe care o consideră ei fie mai problematică fie mai în acord cu concepţiile lor despre societate. 
Documentul de lucru este (în PDF) pe pagina Comitetului Naţional Român ICOMOS, aici.

Deci provocarea mea e către oricine are blog (a cărui orientare permite astfel de articole) şi mă citeşte dar mai ales către (ordinea cu totul aleatorie): Simply Bucharest (în ipostaza integrală a sfintei treimi Hungry Mole, Ando şi C.D. Mocanu cu care am stat cu plăcere de vorbă în pauzele evenimentului şi care se exprimă fiecare în parte), Popescu, Vlahul, Slăvuţeanu. Poate se va scrie chiar si la "Bucurestiul meu drag". Aş vrea să sper că şi cei care au lipsit dar au interes pentru domeniu ar putea să exprime nişte opinii şi aici mă refer la Raiden sau la Reptilianul (că tot face jurnalism). Mi-ar face plăcere să-i văd pe Armyuser, Radu & Ştefan, Radu Oltean, pe Irina sau pe Marius că ies din inactivitatea din ultima vreme de pe blogurile lor ca să scrie ceva pe temele celor 10 teze. Am să încerc să-i stârnesc şi pe Răzvan Pop sau pe Horaţiu Buzatu, ambii fiind în mod sigur preocupaţi de subiect. Acestea fiind zise, vă rog să stârniţi un pic de mişcare civică astfel încât acest subiect al Codului Patrimoniului să nu fie iar băgat într-un colţ să moară odată cu patrimoniul însuşi! 
Dacă daţi leapşa mai departe, cu atât mai bine! Ne priveşte pe toţi până la urmă.

5 comentarii: